Το Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο

Η ιστορία της πόλης μας, μέσα από τα κτίρια της (μέρος Α΄)

Η  Τρίπολη, η πρωτεύουσα του Μοριά, έχει πλούσια ιστορία, παίζοντας σπουδαίο ρόλο στη πορεία της Ελλάδας μετά την επανάσταση του 1821 ως διοικητικό κέντρο αλλά και γενέτειρα σπουδαίων προσωπικοτήτων. Μία ιστορία που αντικατοπτρίζεται από τα πολλά και όμορφα ιστορικά κτίρια που βρίσκονται σπαρμένα στις παλιές της γειτονιές. 

Μέσα από τα μέρη αυτού του αφιερώματος θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από αυτά μαθαίνοντας ταυτόχρονα την ιστορία τους, αλλά και την παρούσα κατάστασή τους.

Το Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο

Ένα από τα πιο όμορφα και χαρακτηριστικά κτίρια της πόλης μας είναι το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, το οποίο βρίσκεται στη πλατεία Πετρινού, στη καρδιά του σημερινού εμπορικού κέντρου της πόλης μας.

Το κτίριο αυτό θεμελιώθηκε το 1905, ύστερα από δωρεά του Λαγκαδινού γιατρού και βουλευτή Αρκαδίας Ιωάννη Μαλλιαρόπουλου (1847-1919). Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, η ιδέα της δωρεάς ενός κτιρίου για να στεγάσει τη θεατρική σκηνή στη Τρίπολη, γεννήθηκε ως μία υπόσχεση του ιατρού Μαλλιαρόπουλου σε φίλους του ύστερα από μία θεατρική παράσταση. Την προφορική δέσμευση του γιατρού έσπευσαν να "δέσουν" κατόπιν οι τότε δημοτικές αρχές, με τη βοήθεια της Φιλαρμονικής, η οποία παιάνισε θριαμβευτικά την υπόσχεση του τόσο κάτω από το σπίτι του όσο και στις άλλες συνοικίες!

Το θέατρο χτίστηκε στο χώρο που μέχρι πρότινος βρισκόταν το ιστορικό Καποδιστριακό Σχολείο. Αρχιτέκτονας του Μαλλιαροπούλειου ήταν ο Α. Μεταξάς και υπεύθυνος εργολάβος ο Κ.Θωμάς. Καθώς ο ευεργέτης δεν λυπήθηκε τα έξοδα, επιστρατεύτηκαν άριστοι τεχνίτες, ακόμα και ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ζολί, και το αποτέλεσμα τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά αποτελούσε το θεατρικό κόσμημα όχι μόνο της Τρίπολης αλλά και της Πελοποννήσου.

Εξωτερικά ήταν ένα πρωτοποριακό για την εποχή του θέατρο στα πρότυπα των θεάτρων της Αυστρίας και σε αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Νέου Μπαρόκ. Εσωτερικά διέθετε 132 κατακόκκινες βελούδινες θέσεις στο ισόγειο, 8 στον εξώστη, δύο θεωρεία επισήμων καθώς και δώδεκα καμαρίνια! 

Η πρώτη παράσταση δόθηκε την 07/02/1910 από το θίασο της Ροζαλίας Νίκα-Ευτυχίου Βονασέρα με το έργο "Η δις Σοκολάτα" του Γκαβώ. Στα χρόνια που ακολούθησαν πέρασαν από τα "σανίδια" του σπουδαίοι ηθοποιοί αλλά και μουσικοί όπως η Κοτοπούλη, η Παξινού, η Βέμπο, ο Βεακης, ο Μινωτής και ο Παπάς. 

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής το 1941 το  κτίριο λεηλατήθηκε βάναυσα από τους Ιταλούς και η λειτουργία του διακόπηκε. Μετά τη Κατοχή και με τις ζημιές που είχαν γίνει ο χώρος υποβαθμίστηκε, και χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως κινηματογράφος και χώρος σποραδικών παραστάσεων διερχόμενων θιάσων. Το 1975 κατέρρευσε και η στέγη του.

Το 1977 ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασής και αναστήλωσης του θεάτρου. Λόγω του υψηλού κόστους τους ολοκληρώθηκαν το 2014 οπότε και παραδόθηκε στον Δήμο Τρίπολης. 

Σήμερα το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο λειτουργεί ως πολιτιστικός χώρος για θεατρικές παραστάσεις αλλά και μουσικές εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του Δήμου Τρίπολης.

Είτε ως θεατής σε μία από τις παραστάσεις είτε ως περαστικός ή θαμώνας σε μία από τις καφετέριες της πλατείας Πετρινού, όλοι θαυμάζουν την ομορφιά του υπεραιωνόβιου κτιρίου της πόλης μας.

Σχολιο(α) (0)

Αφησε το σχολιο σου

Newsletter Sign Up

We will only send good news